(98) 913 687 4610
 ایران، یزد
آداب و رسوم ماه رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در کشورهای مختلف


امارات متحده عربی | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در امارات متحده عربی، حق اللیله، گرگیعان

رمضان در امارات متحده عربی

طبق یک سنت دیرینه، اماراتی‌ها شب 15 شعبان به استقبال ماه رمضان می‌روند. در این شب که "حق اللیله" نام دارد، کودکان لباس‌های سنتی که روی آن، نخل طلا دوخته شده را می‌پوشند، در محله‌های خود خانه به خانه می‌روند، شعر می‌خوانند و از همسایگان شیرینی و آجیل دریافت می‌کنند. خلاصه شعر کودکان این است: "خداوند سخاوتمندان را پاداش می‌دهد". در زمان‌های قدیم، اگر کسی به گروه کودکان هدیه‌ای نمی‌داد، کودکان داد می‌زدند که "خدا خانه‌ات را ویران کند". هدف اصلی "حق اللیله" آشنایی کودکان با بخشش و سخاوتمندی در ماه رمضان است. به نظر می‌آید این سنت از مناطق پارس به کشورهای خلیج وارد شده‌است. مشابه این شب، جشن «گرگیعان» است که هر سال در شب چهاردهم ماه رمضان در کشورهای خلیج فارس، برگزار می‌شود. در این شب کودکان با پوشیدن لباس‌های سنتی، با حمل سبد یا کیف برای جمع‌آوری شیرینی و خوراکی‌ها از همسایگان خود خانه به خانه می‌روند. "گرگیعان" نامی است که به موکب کودکان داده می‌شود. بچه‌ها در خیابان‌ها بیرون می‌آیند و در حالی که شیرینی جمع می‌کنند، شعر «به ما بدهید تا خدا به شما پاداش دهد و به شما کمک کند تا مکه را ببینید» را می‌خوانند.

سفره های افطار در خیابان های دبی | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

سفره افطار مسلمانان، به فهرست میراث فرهنگی یونسکو اضافه شده است

سفره های افطار در خیابان های دبی

کاهش ساعات کار ادارات (برای کارمندان مسلمان)، برگزاری بازارهای شبانه، شرکت در نماز جماعت و قرائت قرآن، شلیک توپ در سحری و افطار، برپایی چادرهای افطاری، برگزاری میهمانی‌های جمعی افطاری، از دیگر آداب و رسوم اماراتی‌ها در ماه رمضان است. در این ماه خیابان‌ها و مراکز خرید شهر دبی، با چراغ‌ها و تزئینات سنتی رمضانی، از جمله شخصیت "مدیش" که بر روی تیرهای چراغ و درختان نمایش داده می‌شود، آراسته می‌شود. دهکده جهانی میزبان کارگاه‌های آموزشی، قصه‌گویی برای کودکان و نمایشگاه هنرهای خوشنویسی عربی است. تبادل نظر در ارتباط با مسایل دینی و مدح حضرت رسول از جمله سنت‌هایی به شمار می‌رود كه در میان اهالی امارات رواج دارد. سحرخوانی برای بیدار كردن مردم در هنگام سحر نیز از دیگر رسوم این كشور است.

مالزی سفره افطار | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در مالزی، سفره افطار

رمضان در مالزی

برخلاف سایر ماه‌ها، در ماه رمضان، شهرهای مالزی شب‌های سرحال و زنده‌ای دارند. خیابان‌ها، بازارها و مراکز خرید با چراغ‌های رنگارنگ تزیین می‌شوند و بازارهای شبانه، شلوغ و پرجنب‌وجوش هستند. کل ماه رمضان در مالزی، یک فضای جشن مانند احساس می‌شود. یکی از جذابیت‌های ماه رمضان در مالزی سفره‌های افطار است. هنگام غروب، سفره‌های افطار در جاهای مختلف شهر و مساجد برپا است و از غیرروزه‌داران و غیرمسلمانان نیز دعوت به تناول غذا بر سر این سفره‌ها می‌شود. در این ماه، مسجدها شلوغ و مملو از روزه‌داران است. قرائت قرآن، سخنرانی مذهبی و موسیقی مذهبی در مساجد برگزار می شود و هنگام سحر، سفره سحر در مساجد پرپا می‌شود. مردم مالزی برای ماه رمضان و روزه‌داران احترام خاصی قائل هستند و در ایام ماه رمضان، آگهی‌های تبلیغاتی مرتبط با غذا یا نوشیدنی در تلویزیون، روزنامه، بیلبورد و یا بنر دیده نمی‌شود. یک سنت مالزیایی در هر ماه رمضان، تهیه یک نوع فرنی برنجی به نام "بوبور لامبوک" است. تنها در یکی از مسجدهای مالزی هر روز 20 دیگ بزرگ از این فرنی طبخ و توزیع می‌شود.

عید فطر در مالزی | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در مالزی، عید فطر

عید فطر در مالزی

عید فطر در مالزی "هاری رایا" نام دارد و یکی از مهمترین جشن‌های مردم مالزی است. این جشن سه روزه، با تهیه غذاهای خوشمزه و لذیذ، پوشیدن لباس نو، عیدی دادن، رفتن به خانه اقوام و دوستان، رقص‌، موسیقی و دادن زکات و صدقه به فقرا و نیازمندان همراه است. در روز عید فطر، مالزیایی‌ها لباس‌های سنتی و شیک خود را می‌پوشند و برای اقامه نماز عید به مسجد می‌روند. بعد از نماز، به زیارت قبور عزیزان خود می‌روند و برای آنها طلب آمرزش می‌کنند. یکی از رسم‌های جالب در عید فطر، سنت «جاموان رایا» یا «خانه‌های باز» است که در آن مسلمانانی که وضع مالی خوبی دارند، درب خانه خود را بر روی همه مهمانان از هر نژاد و دین مذهب باز می‌گذارند و با انواع غذاهای خوشمزه از آنها پذیرایی می‌کنند. در روز عید فطر، آهنگ‌های عید را می‌توان از رادیو و مراکز خرید شنید که بر حال‌وهوای جشن می‌افزاید. شب که می‌شود، مساجد مملو از مسلمانان از هر طبقه‌ای می‌شود که برای اقامه نماز تراویج گرد هم می‌آیند. مردم خانه‌های خود را با چراغ‌های چشمک‌زن یا لامپ‌های پارافینی تزئین می‌کنند و کودکان مشغول ترقه‌بازی‌ و آتش‌بازی هستند.

بازار داغ فانوس‌های رمضانی در مصر | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

مصر، بازار داغ فانوس های رمضانی

رمضان در مصر

مردم مصر از حدود دو هفته قبل از آغاز ماه رمضان، شروع به نظافت خانه، خرید تنقلات و خشکبار و پخش بسته‌های غذایی بین نیازمندان می‌کنند. یکی از سنت‌های ویژه مصریان در روزهای قبل از شروع ماه رمضان، خرید فانوس است. فانوس در قدیم وسیله‌ای برای روشنایی خانه‌ها بوده‌است اما امروزه به عنوان زینت و چیزی که از نور و نورانیت حکایت دارد استفاده می‌شود. این فانوس‌ها در جلوی ساختمان‌ها و یا در بالکن آپارتمان‌ها نصب می‌شوند. كودكان مصری با در دست داشتن فانوس، در حالی که آن را تاب می‌دهند سرودها و شعرهای معروف این ماه را می‌خوانند. سنت افطاری دادن در میان مردم مصر بسیار متداول است. گاهی در یک خیابان چندین سفره افطار پهن می‌شود و ممکن است تعداد روزه‌دارانی که بر سر یک سفره می‌نشینند به بیش از هزار نفر برسد. در زمان‌های قدیم، وقت افطار از بالای ارگ سنتی، شلیک توپ صورت می‌گرفت که امروزه صدای شلیک گلوله توپ در تمام شبکه‌های رادیویی و تلویزیونی پخش می‌شود. در زمان‌های قدیم که مردم ساعت زنگ‌ دار نداشتند، شخصی که در میان عموم مردم مصر به "مسحراتی" معروف بود هنگام سحر با کوبیدن بر طبلی که بر دوش انداخته بود، در خیابان‌ها و کوچه‌های شهر پرسه می‌زد و مردم را برای خوردن سحری از خواب بیدار می‌کرد. سنت مسحراتی امروزه در روستاهای مصر همچنان بابرجاست.

سفره‌های افطار خیابانی در مصر | آداب و رسوم رمضان در کشورهای مختلف دنیا

رمضان در مصر، سفره‌های افطار خیابانی

رمضان در مصر و رویت هلال ماه

در زمان‌های قدیم، گروهی از مردم مصر، از عصر روز آخر ماه شعبان، به صحرا می‌رفتند تا بتوانند هلال جدید را ببینند. در عصر آن روز بزرگان قوم و رؤسای اصناف نانوایی و آسیابانی و میوه فروشی و سمساری با برخی از اعضای آنها و گروهی از سربازان از قلعه و اقامتگاه حكمران به سوی مجلس قاضی می‌رفتند و منتظر اعلام رؤیت می‌شدند، خیابان‌ها از جمعیت پر می‌شد و مردم در دو طرف خیابان صف می‌کشیدند و این رژه را كه به زیباترین اسب‌ها مزین شده‌بود تماشا می‌كردند. هنگامی كه خبر رؤیت هلال پخش می‌شد، یك گروه از سربازان به قلعه و دیگران به محله‌های شهر رهسپار می‌شدند و با صدای بلند به مردم آغاز روزه را اعلام می‌كردند. امروزه اعلام شروع و پایان ماه رمضان، بر عهده مرکز دارالفتوای مصر می‌باشد. این مرکز در پایان ماه شعبان گروه‌هایی را برای رصد و رؤیت هلال ماه رمضان به نقاط مختلف کشور می‌فرستد و به مجرد رصد هلال، دارالفتوا آن را اعلام می‌کند و به همین مناسبت مراسم جشنی در این مرکز برگزار و تلویزیون رسمی مصر نیز آن را بطور مستقیم پخش می‌کند. لازم به ذکر است که مفتیان دارالفتوا می‌گویند: در آخرین شب ماه شعبان، هلال ماه رمضان باید با چشم غیرمسلح رؤیت شود تا بتوان شروع ماه رمضان را اعلام کرد.

متن دیدگاه

کامنت کاربر

کشورهای دیگه رو هم میشه بنویسید

ماه رمضان در کشورهای مختلف

رمضان در کشورهای مختلف

سفره افطار، تزیین خیابان ها
جشنواره رمضان

جشنواره رمضان

هالووین در کشورهای مختلف

هالووین در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال هالووینی
جشنواره هالووین

فستیوال هالووین

زمستان در کشورهای مختلف

زمستان در کشورهای مختلف

معرفی 20 فستیوال برفی
جشنواره برفی

فستیوال زمستانی

روز ولنتاین در کشورهای مختلف

ولنتاین در کشورهای مختلف

معرفی 23 فستیوال ولنتاینی
شب یلدا در کشورهای مختلف

یلدا در کشورهای مختلف

آشنایی با 21 فستیوال یلدایی
جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان

جاهای دیدنی چابهار

جاهای دیدنی سیستان و بلوچستان
سوغات خوراکی و صنایع دستی چابهار

سوغات چابهار

از چابهار چه بخریم؟
سوغات خوراکی و صنایع دستی اصفهان

سوغات اصفهان

از اصفهان چه بخریم؟